KÖSZ! Program a Gaudiopolisban-2015

 

Generációk találkozása a XXI. század technikái segítségével
A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott KÖSZ 2015 program
a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban

kosz

Május végével véget ért a Gaudiopolis Szeretetházban a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákjainak és a szeretetház idős lakóinak részvételével lebonyolított három hónapos programsorozat.

A MOL - Új Európa Alapítvány pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy minél több középiskolás diák végezze el a 2016. évtől az érettségi feltételének számító 50 órás Iskolai Közösségi Szolgálatot (IKSZ vagy KÖSZ), és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre. A pedagógusok és a szakértők szerint a segítő munka a diákokban erősíti a szolidaritás érzését, a nyitottságot és az érzékenységet a társadalmi problémák iránt. A korábbi KÖSZ-program sikerén felbuzdulva az új számítógépes technikák megismertetésével igyekeztünk a fiatalok és idős lakóink kapcsolatát, együttműködését kialakítani, továbbfejleszteni.

A programunkat arra a felismerésre építettük, hogy aktív idős lakóink közül többen érdeklődnek az internet nyújtotta új lehetőségek iránt, mivel sokat hallanak ezekről a gyerekeiktől, unokáiktól, de az együttléteik korlátozott ideje alatt nem jut idő és lehetőség ezeket bővebben megismerni. Vannak, akik e-mailen, skype-on tartják a kapcsolatot távol élő szeretteikkel, de ismereteik csak a legszűkebb technikai megoldásokra terjednek ki, pedig szívesen megismernének további lehetőségeket.

A diákok számára a program nyújtotta élmények egész további életükre kihathatnak, hisz sajnos nem sok családban van napi kapcsolat az idősebb generáció tagjaival. Felismerhetik, hogy a generációk kapcsolata (nagyszülő, dédszülő - unoka, dédunoka korosztály) mindegyik félnek több élményt, örömöt, tiszteletet, megértést hozhat, mint nehézséget.

A programsorozat a két generáció ismerkedésével kezdődött, séták, személyes beszélgetések során kialakult az a bizalmi kapcsolat a csoportok között, amely megalapozta a későbbi jó együttműködést. A sorozat félidejében a diákok prezentációs előadáson mutatták be az érdeklődő lakóknak az általuk is használható számítógépes lehetőségeket (skype, szörfölés), majd a kölcsönös szimpátiák alapján néhány fős csoportok alakultak a további részletek megismertetésére. Az elkövetkező alkalmak során a diákok nagy lelkesedéssel tanítgatták az időseknek a technikákat, akik nagy örömmel bővítették ismereteiket.
Az így kialakult kapcsolatok a konkrét eredményeken túl óriási élményeket nyújtott mindkét korosztály számára, a május végi záró előadás alkalmával rengeteg új információról, élményről, érzelmi kötődésről számoltak be.
A Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház és a Veres Péter Gimnázium közös programsorozatában 12 alkalommal összesen mintegy 25 órában 18 diák és 16 idős ember vett részt, de a kialakult barátságok nem érnek véget a program lezárásával, többen jelezték, hogy tovább folytatják a közös informatikai ismerkedést. Több diák tervezi, hogy a szeretetházban végzi az Iskolai Közösségi Szolgálat hátralévő óráinak teljesítését, és más osztálytársait is bíztatja erre.

 

Meghívó "KÖSZ! Program" zárórendezvényére!

 

KÖSZ! Program a Gaudiopolisban-2014

A Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 2009-ben nyitotta meg kapuit az idősebb korosztály szolgálata érdekében. Az intézmény célja az itt lakó emberek életének szebbé tétele, a róluk való gondoskodás.

 

 

Immáron sokadik éve fogadjuk az önkéntes diákokat a közeli Veres Péter Gimnáziumból. A Gaudiopolisban folytatott közösségi szolgálat célja, hogy megismertesse egymással azokat a korosztályokat, amelyeknek a mai társadalmi körülmények között kevés a kapcsolatuk, nincs érzelmi kötődésük. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek megtapasztalják: az idősek értékesek, és képesek átadni a birtokukban lévő tudást, bölcsességet. Lakóink számára is örömöt jelentett, és megerősítette őket fontosságuk érzésében, hogy megoszthatták tapasztalataikat a fiatalokkal. A nemzedékek közeledését megpróbáltuk az érzelmeket leginkább kifejező műfaj, a zene segítségével kezdeményezni. Mindkét korosztály kapott olyan feladatot, amely a másik felé fordította. A közös tevékenységek hatására és a zene által közvetített érzelmek révén a fiatalok felfedezhették az idősekben rejlő meghittséget, emóciót, mindazokat az érzelmeket, amelyek közösek a két korosztályban. Az idősek örültek annak, hogy hasznosak lehettek, és átadhatták tudásukat a fiatalabb korcsoportnak, megmozdultak bennük a régi érzelmek, emlékek. Bátran kijelenthetjük: a program részvevői felfedezték egymás értékeit

 

 

A Kösz! Program megvalósításában 12 állandó résztvevő diák, 2 mentor és 1 iskolai koordinátor mellett, egy-egy alkalommal mintegy 60 fiatal és 3 felkészítő tanár vett részt. Az idősek közül 13 állandó aktív résztvevője volt a programnak, és alkalmanként 3-5 fő szintén bekapcsolódott a tevékenységbe.

 

 

Köszönettel tartozunk a MOL-nak és az Új Európa Alapítványnak, amelyek támogatásával a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház részt vehetett a KÖSZ! Programban. Sikeres pályázatunkkal 288 690 Ft-ot nyertünk, amelyet korszerű hangrendszerre, mikrofonra és projektorra költöttünk, így kedveskedve lakóinknak az intézményben tartott programok élvezhetőbbé tételével. A projekt a KÖSZ! Program támogatásával valósult meg.

 

 

Vissza az oldal tetejére.

Elérhetőségek

 

 

 

Vezető
Név: dr. Horváth Karolina
  mb. intézményvezető
Cím: 1038 Budapest
  Mezo utca 12.
Mobil: 36 20 488 0667
E-mail: horvathkarolina@gaudiopolis.hu

 

Lakó-Felvétel
Név: Lévai Ildikó
Mobil: 36 20 515 8770
E-mail: titkarsag@gaudiopolis.hu

 

Adatvédelmi tisztviselő
Név: dr. Horváth Karolina
  jogtanácsos
E-mail: horvathkarolina@gaudiopolis.hu
  Adatkezelési tájékoztató

 

 Aktuális

Állandó programok
Állás ajánlatok

Linkek